Conducere

Locţiitorul comandantului

Locotenent colonel Luis Manuel JIMÉNEZ MELERO

Locotenent colonel Luis Manuel Jiménez Melero a absolvit Colegiul Militar de Ofițeri din Spania în anul 1988 după 5 ani de studii militare.

Prima funcție încadrată a fost cea de comandant de pluton al plutonului de parașutiști al Batalionului 1 Parașutiști „Roger de Flor”, din 1988 până în anul 1992, când a fost avansat la gradul de căpitan. În această perioadă, a participat la diferite operațiuni și exerciții aeropurtate internaționale precum seriile „Iberia” și „Galia”, ambele având loc în Franța și Spania (1989), exercițiul „Dragon Hammer” (1990) în Sardinia (Italia), și operațiunea ”Provide Comfort” în nordul Irakului (1991).

Din 1992 până în 1994 căpitanul Jiménez Melero a participat la un curs de doi ani de limbă rusă ca și cursant al Școlii Întrunite de Limbi Străine a Spaniei.

Având încă gradul de căpitan, a fost repartizat la Batalionul 3 Tancuri „Leon”, din cadrul Regimentului 61 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 12 Infanterie Mecanizată. În această perioadă a ocupat diferite funcții precum ofițer de stat major în secția Operații, comandant al Companiei de Sprijin cu Blindate, și ofițer de stat major în secția Logistică, pentru a-și completa perioada de comandă a companiei.

În 1997, căpitanul Jiménez Melero a devenit membru al Unității Spaniole de Verificare ca ofițer de Operații, unde a activat pentru o perioadă de 10 ani, timp în care a devenit expert în Tratatele de Control și Verificare a Armamentului și în Acordurile CSBM. Căpitanul Jiménez Melero, mai târziu maior, a luat parte la numeroase misiuni de inspecție și escortă pe teritoriul țărilor foste membre ale Uniunii Sovietice, a participat la întruniri internaționale, la cursuri, workshopuri, și seminarii, susținute în cadrul NATO și OSCE, atât în calitate de participant cât și ca vorbitor. În 1999 a fost desemnat Observator/Supraveghetor al Misiunii OSCE în Georgia, cu baza în Tibilisi; în anul 2000 maiorul Jiménez Melero a fost membru a două grupuri de experți în Cecenia și Moldova (Transnistria); din august 2005 și până în martie 2006, a devenit membru al Misiunii de Monitorizare în Aceh a Uniunii Europene în nordul Sumatrei (Indonezia) ca Șef al Operațiilor în Biroul din districtul Banda Aceh.

Din 2007 până în 2010, Lt.col. Jiménez Melero a fost repartizat la Corpul Dizlocabil NATO din Grecia (Thessaloniki) ca Șef al Planificării în Informații, mai apoi încadrând funcția de Șef al Producției de Informații.

La sfârșitul turului său în Grecia, Lt.col. Jiménez Melero a fost repartizat la Biroul de Legătură pentru Operații Logistice Internaționale al Armatei Spaniei, devenind Șeful Departamentului de Vânzări Militare în Străinătate (SUA), Reprezentant al Armatei în fața Cooperativei Logistice al Familiei de Tancuri Germane Leopard (Kooplog), și a parteneriatului NSPA de sprijin „Patriot”.

În 2013, Lt.col. Jiménez Melero a început al doilea tur la Unitatea de Verificare Spaniolă ca Șef al Operațiilor. În primul semestru al anului 2016, Lt.col. Jiménez Melero a fost repartizat la Centrul de Fuziune al Informațiilor NATO (Molesworth, UK) pentru a acoperi o funcție de contribuție națională voluntară.

Lt.col. Jiménez Melero este căsătorit cu Yolanda și au împreună 2 fii.

Din ianuarie 2017 încadrează funcția de Locțiitor al Comandantului din cadrul NFIU, localizat în București, România.