Conducere

Comandant

Colonel Cătălin TICULESCU

Colonelul Cătălin Ticulescu  s-a născut la 1 aprilie 1970 în localitatea Brezoi, județul Vâlcea, a absolvit Liceul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia și în anul 1988 a fost admis la Școala Militară de Ofițeri Activi ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În anul 1991 a fost avansat la gradul de locotenent și a îndeplinit succesiv funcțiile de comandant pluton infanterie la Regimentul 40 Infanterie Marină, Medgidia, comandant de grup cercetare, ofițer de stat major și comandant companie cercetare la Batalionul 185 Cercetare al Diviziei 9 Infanterie Marină din Constanța. Între anii 1997-1998 a urmat cursurile militare naționale de specialitate precum și Cursul de bază și Cursul de Infanterie al US Marines Corps la baza americană Quantico, Virginia.

Din anul 1999 până în 2005 căpitanul Ticulescu a fost numit șef S-2 Cercetare la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, parte a SEEBRIG (South Eastern Europe Brigade). Pe parcursul acestei perioade, între martie 2003 și mai 2004, a participat la Misiunea OSCE de Monitorizare a Frontierei Georgiei cu Federația Rusă (OSCE Border Monitoring Mission to Georgia), unde a îndeplinit funcția de Observator Militar iar ulterior pe cea de Asistent Personal al șefului Misiunii OSCE de Monitorizare a Frontierei Georgiei.

În anul 2005 maiorul Ticulescu a fost numit ofițer de stat major în cadrul statului major al Corpului 1 Armată Teritorial București. În perioada decembrie 2005 – iunie 2006 a fost detașat ca Ofițer de Legătură pentru Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi” în Teatrul de Operații Afganistan.

În data de 31 martie 2006, maiorul Ticulescu a fost rănit pe timpul executării unei misiuni de patrulare la 32 de km de Kandahar după care a fost internat timp de trei săptămâni în spitalul american din Ramstein, Germania. Parțial recuperat, a solicitat întoarcerea în Teatrul de Operații Afganistan și a continuat misiunea până în iunie 2006, cand a fost repatriat împreună cu ”Rechinii Albi”. Pentru activitatea desfășurată în Afganistan, în iunie 2006 a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul ”Virtutea Militară în grad de comandor” cu însemne de război.

În anul 2007 a fost selecționat Asistent Personal al șefului Statului Major General și a îndeplinit atribuțiile acestei funcții până în luna iunie 2011, perioadă în care a absolvit în cursurile Colegiului de Comandă și Stat Major al US Army. În anul 2009 a fost avansat la gradul de locotenent colonel.

În perioada iunie 2011 -  august 2014, locotenent colonelul Cătălin Ticulescu a îndeplinit funcția de ofițer pentru operații și situații de criză la Reprezentanța Militară a României la NATO și UE, Bruxelles. Pentru activitatea defășurată la NATO HQ, ofițerul a fost decorat de către ministrul Apărării Naționale cu ”Emblema de Merit În slujba Păcii” clasa I.

În luna decembrie 2014 a fost numit în funcția de comandant al Batalionului 495 Infanterie ”Căpitan Ștefan Soverth” din cadrul Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”.

Începând cu iunie 2015 este comandantul NATO Force Integration Unit România (NFIU ROU) din București.