Conducere

Comandant împuternicit

Colonel Cornel TONEA-BĂLAN

Colonelul TONEA-BĂLAN Cornel s-a născut în 12 februarie 1974 în Prundu-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. După absolvirea Institutului de Infanterie ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, în 1996, a fost avansat la gradul de sublocotenent și a ocupat funcții de comandant pluton și ulterior de companie în Batalionul 812 Infanterie. În 2002 a participat la prima sa misiune internațională, în Kosovo, ca și comandant al companiei a 3a în Grupul de Luptă ”BELUROKOS 10 KFOR – KOSOVO”.

În 2004, căpitanul Tonea a fost numit șef Compartiment planificare și conducere acțiuni militare/S3-Operații al Batalionului 812 Infanterie iar în 2008 a fost numit șef S3-Operații și Instrucție în cadrul aceluiași batalion. În acest timp, militarul a participat cu batalionul 812 la a doua sa misiune internațională în cadrul coaliției din Irak, ocupând funcția de ofițer 4 și responsabil cu acțiunile psihologice în cadrul compartimentului planificare operații. Ofițerul a efectuat a treia misiune internațională în 2007, în Teatrul de Operații Afganistan, provincia Zabul, ca șef Compartiment Planificare Operații al Batalionului 812 Infanterie din Bistrița.

Maiorul Tonea a absolvit în 2011 studiile de masterat în ”Conducere interarme Forțe Terestre” ale Universității Naționale de Apărare. În același an a fost numit Locțiitor al comandantului Batalionului 812 Infanterie.

În 2012, ofițerul a fost promovat la gradul de locotenent colonel și, în 2014, a fost numit șef al Operațiilor și Instrucției la Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată. În 2015, locotenent colonelul Tonea a ocupat funcția de Asistent al Șefului de Stat Major (Assistant Chief of Staff-ACOS) G3-Operații în comandamentul multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE), structură nou înființată în București, România. A făcut parte din echipa nucleu a MND-SE și a contribuit la dezvoltarea primului comandament NATO de divizie multinațională de pe teritoriul României.

În 2016, locotenent colonelul Tonea a preluat funcția de comandant al Batalionului 495 Parașutiști, cu care a fost participat la exercițiile militare Noble Jump 2017 și Saber Guardian 17.

Medaliile și decorațiile sale includ: Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre, medalie NATO non-article 5 și medalia pentru serviciul in slujba NATO în operațiile din zona Kosovo.

În martie 2018, ofițerul a fost avansat la gradul de colonel și împuternicit comandant al Unității de Integrare a Forțelor NATO România.

Colonelul Tonea este căsătorit și are doi copii.