Unitatea de Integrare a Forțelor NATO, la a cincea aniversare

Data publicării: 
09/08/2020

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, au participat marţi, 8 septembrie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, la ceremonia prilejuită de împlinirea a 5 de ani de existenţă a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO în România (NATO Force Integration Unit - NFIU) - structură multinaţională NATO aflată pe teritoriul României.

După primirea raportului și intonarea imnurilor NATO şi României, comandantul NFIU, locotenent-colonelul Sorin-Gheorghe Șoană a oferit, în semn de recunoştinţă, foştilor comandanţi ai structurii, placheta NFIU România. În continuare, a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, personalului care a activat în cadrul NFIU încă de la înfiinţarea acestei unităţi.

În alocuţiunea sa, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidenţiat rolul esenţial pe care îl are această structură, în implementarea planurilor operaţionale la nivelul Alianţei.

„Postura de descurajare şi apărare colectivă rămâne esenţială pentru securitatea comună, fiind prioritară continuarea consolidării acesteia, context în care structura NFIU reprezintă un facilitator important. Personalul militar internaţional și român care cooperează în cadrul acestei structuri reprezintă o declaraţie de unitate şi solidaritate a NATO. Acţionând împreună în acest mediu multinaţional reprezintă o bună oportunitate de a învăţa unul de la celălalt, de a aprofunda cunoaşterea şi înţelegerea realităţilor din actualul context de securitate."

La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Terestre Române, a reliefat faptul că NFIU s-a dovedit a fi o punte sigură între forţele NATO şi România, care a demonstrat permanent că este în măsură să îşi îndeplinească obligaţiile asumate şi misiunile încredinţate.

 

* * *

 

Decizia pentru înfiinţarea acestui comandament pe flancul estic al Alianţei a fost luată la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, unde a fost aprobat Planul de Reacţie Rapidă, care cuprinde o serie de măsuri de apărare colectivă.

NFIU este o prezenţă permanentă a Alianţei pe teritoriul României. Coordonarea dislocării rapide a forţelor NATO cu un nivel de reacţie foarte ridicat,  identificarea nevoilor logistice şi de transport ale acestora şi asigurarea legăturii dintre forţele Alianţei și România, fac parte din paleta de misiuni pe care această structură le are de îndeplinit.

Amprenta multinaţională a acestei structuri o reprezintă militarii care provin din 12 ţări contribuitoare: Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite Ale Americii și România.