Recertificarea NFIU – faza 1

Data publicării: 
03/27/2019

București, România.  În perioada 19-20 martie 2019, la sediul Unității de Integrare a Forțelor NATO România (NFIU ROU) a avut loc faza 1 a recertificării comandamentului. La activitate au participat reprezentanți ai Comandamentului Forțelor Întrunite din Ministerul Apărării Naționale (CFÎ), responsabil de recertificare, și o echipă evaluatori de la comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE).

Procesul de recertificare a NFIU este o responsabilitate națională iar criteriile de recertificare au fost stabilite în prealabil cu Comandamentul Aliat Întrunit din Napoli, Italia (JFC NP). Recertificarea NFIU se va desfășura în 3 faze planificate în prima jumătate a anului 2019, prima fază fiind o evaluare statică, desfășurată în locația NFIU.

Evaluarea statică, faza 1, s-a executat de către un grup de 18 evaluatori din cadrul comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. MND-SE are control operațional (OPCON) asupra NFIU-urilor din România și Bulgaria și are în compunerea sa experții necesari pentru o astfel de evaluare.

În cadrul acestei faze, s-au verificat și evaluat documente, proceduri interne, legăturile cu alte comandamente, structuri și agenții, precum și sistemul de comunicații și informatică care asigură conectivitatea cu NATO dar și cu Națiunea Gazdă, România. Evaluatorii au verificat, practic, procedurile interne prin care NFIU își poate executa misiunea încredințată de NATO, și anume de a fi un facilitator NATO în România și de a acționa ca o interfață între NATO și România în ceea ce privește dislocarea rapidă a forțelor aliate pe teritoriul României.

Procesul de recertificare NFIU va continua în următoarea perioadă cu fazele 2 și 3 în care evaluatorii vor urmări aceste procese puse în practică pe o dislocare reală de forțe în România.

NFIU România a fost inaugurat în iulie 2015 în prezența secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, și a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a fost certificat prima oară la începutul anului 2016. La Summitul de la Varșovia din iulie 2016, NFIU România a fost declarat operațional împreună cu alte 5 astfel de comandamente situate în flancul estic al Alianței.