Întâlnire de lucru NFIU cu Națiunea Gazdă, România

Data publicării: 
11/07/2017

 

NOI 7, 2017
București - Unitatea de Integrare a Forțelor NATO România (NFIU ROU) a organizat în data de 1 noiembrie 2017 o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale care desfășoară activități specifice în domeniul Sprijinului Națiunii Gazdă și coordonării mișcării.

Reprezentanți ai Statului Major al Apărării, Centrului de Coordonare a Mișcării și Statului Major al Forțelor Terestre au participat la grupul de lucru organizat de NFIU ROU. Obiectivul a fost consolidarea comunicării între NFIU ROU și structurile naționale cu responsabilități în recepția, staționarea și continuarea mișcării (RSOM) trupelor NATO. De asemenea, prin această întâlnire s-a urmărit și asigurarea convergenței și sincronizarea mesajelor transmise de structurile participante în cadrul diferitelor activități desfășurate la nivelul structurii de comandă NATO. La activitate au participat și reprezentanți ai comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE), eșalonul superior al NFIU ROU. ”Acest tip de întâlniri trebuie să se desfășoare cât mai des posibil astfel încât planificatorii operațiilor și specialiștii în domeniul sprijinului logistic să poată relaționa foarte ușor.” a spus locotenent-colonelul Bobocea Emil, ofițerul care asigură comanda NFIU ROU.

Misiunea NFIU este de a facilita dislocarea forțelor NATO cu un nivel de răspuns foarte ridicat (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) în locații aflate pe teritoriul României, în caz de nevoie. În cooperare cu Națiunea Gazdă, Națiunea Cadru și Națiunile Contribuitoare cu trupe, NFIU ROU a identificat cerințele de sprijin logistic pentru asigurarea unei dislocări rapide a VJTF. Pentru mai multe informații despre misiunea NFIU ROU puteți viziona acest scurt video.

NFIU ROU a fost înființată în anul 2015 ca urmare a deciziei luate de șefii de stat și guvern ai statelor membre NATO în cadrul summitului din Țara Galilor din anul 2014, a încheiat procesul de operaționalizare în iunie 2016,  iar în iunie 2017 a participat pentru prima oară la dislocarea reală a forțelor terestre din VJTF, în România, în cadrul exercițiului Noble Jump 17. Exercițiul a fost cel mai mare exercițiu NATO pe teritoriul României, în care au fost dislocați peste 2.000 de militari din garnizoanele lor de reședință din Europa în Centrul Național de Instruire Întrunită ”Cincu” din Brașov, România. Activitățile de planificare și execuție specifice Sprijinului Națiunii Gazdă au avut și au în continuare un rol determinant în îndeplinirea misiunii NFIU ROU.