Schimbarea comenzii la NFIU România

Data publicării: 
09/14/2017

„A fost cea mai mare provocare din cariera mea militară şi, în acelaşi timp, cea mai mare onoare aceea de a fi primul comandant al primului Comandament NATO din România. Am început să construim acest nou tip de comandament NATO în 2015 cu o viziune, o echipă și un plan.” Declaraţia a fost făcută de colonelul Cătălin Ticulescu, la ceremonia de predare-primire a comenzii la Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU) România. Ceremonia a avut loc pe 24 august în prezența comandantului  Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE), general de brigadă Daniel Petrescu.
Colonelul Cătălin Ticulescu și-a încheiat misiunea la NFIU România după mai bine de 2 ani de mandat şi se poate mândri că şi-a îndeplinit, cu succes, toate obiectivele propuse. Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU) România este primul comandament NATO, înfiinţat pe teritoriul ţării noastre. Decizia a fost luată la Summitul Alianţei Nord-Atlantice din Țara Galilor din septembrie 2014, atunci când s-a aprobat „Readiness Action Plan”. Sub directa sa comandă și împreună cu națiunea gazdă, NFIU România a atins nivelul de Capabilitate Inițială în ianuarie 2016 și Capabilitatea Finală în timpul Summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016. Alături de echipa multinațională a NFIU, colonelul Ticulescu a pus baza procedurilor de coordonare și cooperare cu națiunea gazdă, care au fost testate și validate pe timpul celui mai mare exercițiu NATO din România, Noble Jump 2017.
Invitat la ceremonie, comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Daniel Petrescu, a salutat implicarea și eforturile depuse de colonelul Cătălin Ticulescu pentru punerea bazelor NFIU și dezvoltarea unei echipe multinaționale, capabile să îndeplinească misiunea încredințată de NATO. Comandantul MND-SE i-a urat mult succes în noua poziție de comandant al Centrului Național de Instruire Întrunită ”Getica”.
Colonelul Ticulescu a predat funcția de comandant al NFIU România locotenent colonelului Emil Bobocea. Acesta a ocupat anterior funcția de șef J4 – Logistică, în cadrul aceluiași comandament. Experiența sa mai include misiuni în Afganistan (2007) și Republica Centrafricană (2007-2009) și un tur la Supeme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) din Mons, Belgia (2013- 2016). “Suntem pregătiți şi decişi să continuăm ceea ce am început deja: să sprijinim națiunea gazdă!” a spus lt.col. Bobocea în discursul său.