Vizita sefului Fortelor Armate britanice

Data publicării: 
07/07/2017

NFIU, România – Șeful Statului Major al Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, împreună cu șeful Statului Major General al României, Generalul Nicolae Ciucă, au vizitat Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU) joi, 6 iulie 2017.
Delegația a avut parte de o scurtă prezentare oferită de comandantul NFIU, Colonelul Cătălin Ticulescu, referitor la misiunea și rolul NFIU în România și relația cu Națiunea Gazdă. Ulterior au avut loc discuții în care s-au menționat lecțiile identificate după cel mai mare exercițiu NATO din 2017, Noble Jump 17, în care britanicii au dislocat pe teritoriul României trupe din cadrul Forței de Reacție Rapidă. Aceste lecții identificate sunt momentan analizate și se vor transforma în lecții învățate care vor contribui la îmbunătățirea procedurilor de operare folosite de catre NFIU și Națiunea Gazdă.
Pe timpul discuțiilor, Air Chief Marshal Peach a precizat că e prima dată când vizitează un comandament NFIU și este foarte interesat despre ințelegerea procesului prin care un comandament de acest tip poate facilita dislocarea rapidă a trupelor pentru exerciții sau operații.
Exercițiul Noble Jump 17 a fost o provocare logistică atât pentru comandamentele și forțele NATO ce au fost implicate in planificare și execuție, căt și pentru națiunile pe teritoriul cărora s-a desfășurat defluirea trupelor, respectiv Bulgaria, Grecia și România. Aproximativ 5.000 de militari au fost implicați în exercițiu, cea mai mare parte fiind personal al Armatei Britanice.
Air Chief Marshal Peach are o cariera de 40 de ani in Forțele Aeriene Britanice iar din iulie 2016 este șeful Statului Major al Apărarii din UK.