Exercițiul Noble Jump 2017 – NFIU Romania și Enabling Command/ARRC HQ

Data publicării: 
06/06/2017

În data de 1 iunie 2017, odată cu intrarea primelor convoaie NATO pe teritoriul României, în cadrul exercițiului Noble Jump 17 (NOJP17), NFIU ROU a primit vizita generalului de brigadă Torsten GERSDORF, comandantul Enabling  Command din cadrul Comandamentului  Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC). 
Conceptul care a stat la baza HQ ARRC a fost inițiat de Comitetul NATO de Planificare al Apărării în mai 1991. Acesta propunea crearea Forțelor de Reacție Rapidă pentru a îndeplini noi cerințe impuse de provocările viitoare la adresa Alianței. Scopul clar declarat al HQ ARRC, ca și comandament cu grad ridicat de reacție, este acela de a se disloca sub egida NATO, UE sau unei coaliții într-o zonă de operații, asigurând comanda operațiunilor forțelor întrunite. Rolul Enablig Command este similar celui îndeplinit de JLSG (Joint Logistic Support Group- Grupul de sprijin logistic întrunit), care ar fi definit ca ramura logistică a HQ ARRC.
Anul acesta, HQ ARRC, având comanda elementelor terestre ale NRF ( NATO Response Force -Forța de Răspuns a NATO), are ca element principal NRF pentru exercițiul NOJP17, UK 20th Armoured Brigade (Brigada 20 Blindate a Marii Britanii).
Această vizită a oferit prilejul celor două comandamente să facă o analiză preliminară a procesului de dislocare al forțelor multinaționale pe timpul desfășurării exercițiului (RSOM- Reception Staging Onward Movement- recepție, staționare și continuarea mișcării). Pe timpul discuțiilor cu personalul NFIU ROU s-au conturat noi posibilități de accelerare și coordonare eficientă a procesului de dislocare a VJTF (Very High Readiness Joint Task Force- Forțe de Reacție Rapidă) .
La sfârșitul întâlnirii, imaginea de ansamblu oferită de NFIU ROU și exercițiul multinațional Noble Jump 17, este aceea ca țările contributoare cu trupe (Troop Contributing Nations) și națiunile gazdă (Host Nations) pot coopera pentru facilitarea procesului de dislocare a forțelor NATO.