Exercițiul NOBLE JUMP 17 (NOJP17)!

Data publicării: 
06/01/2017

Q: Ce este NOJP17?
A: Exercițiul Noble Jump 17 este un exercițiu multinațional de alertare și dislocare a Forțelor NATO de Reacție Rapidă (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF)  condus de Comandamentul Forțelor Întrunite din Napoli (JFCNP). În cadrul acestui exercițiu se testează capabilitățile Forțelor de Reacție Rapidă (VJTF) NATO prin alertarea și dislocarea lor pe flancul de Sud-Est al Alianței, în România.

Q: Cine participă, când și unde se desfășoară acest exercițiu ?
A: La acest exercițiu participă aproximativ 5000 de militari cu aproximativ 500 de mijloace tehnice din Albania, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, România și Statele Unite ale Americii. Exercițiul se desfășoară în perioada 26 mai – 16 iunie 2017, începe din garnizoanele/țările unde se află trupele staționate și continuă cu dislocarea lor pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României. Cele mai multe trupe vor sosi în România pe cale aeriană iar echipamentul greu va ajunge pe cale maritimă și terestră, destinație finală fiind Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu, Brașov. Odată ce dislocarea s-a finalizat, aceste trupe se vor instrui împreună cu forțe ale Armatei României.

Q: Care este rolul NFIU România în NOJP17?
A: Unitatea de Integrare a Forțelor NATO are rolul de a facilita dislocarea elementelor Forțelor de Reacție Rapidă (Very High Joint Readiness Task Force) din cadrul Forței de Răspuns a NATO (NATO Response Force) din garnizoanele/țările unde sunt staționate în România. Împreună cu națiunea gazdă, România, NFIU va identifica nevoile logistice și de transport ale forțelor aliate astfel încât dislocarea lor se va desfășura cât mai rapid. 

Q: De ce este important NOJP17?
A: Exercițiul NOJP17 testează procedurile de alertare și dislocare rapidă a Forțelor de Reacție Rapidă (VJTF), astfel contribuind la îmbunătățirea capacității NATO de a răspunde rapid oricăror provocări. Misiunea Alianței Nord-Atlantice este aceea de a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor din statele membre.
Pentru România, NOJP17 este primul exercițiu în care se dislocă VJTF pe teritoriul său și în care sunt implicate cele două structuri NATO înființate în 2015: NATO Force Integration Unit România (NFIU ROU) și comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE). La nivelul NFIU, se vor pune în aplicare și testa toate procedurile de facilitare a procesului de recepție, staționare și continuare a mișcării (reception, staging and onward moving – RSOM) a trupelor. De asemenea, se va testa modul de relaționare și coordonare cu România ca națiunea gazdă și cu MND-SE. Acest exercițiu este o ocazie foarte bună de a colecta observații și propuneri de la participanți și le a transforma în lecții învățate astfel încât procedurile interne să fie îmbunătățite și dislocarea forțelor NATO să se desfășoare cât mai rapid.