Forță prin cooperare

Data publicării: 
04/04/2017

Șeful de Stat Major al Corpului de Reacție Rapidă al NATO din Turcia (NRDC-TUR COS), general de brigadă Recep ÖZDEMİR, a fost primit la NFIU ROU de către comandantul structurii, colonel Cătălin TICULESCU.

Principalul subiect de discuție pe timpul întâlnirii a fost, așa cum și oaspetele a menționat, perspectiva în ce privește „cum putem coopera pe viitor”. 

NRDC-TUR, ca și comandament al unei Forțe de Reacție Rapidă (Terestră), trebuie să fie instruit și pregătit la un nivel de reacție ridicat pentru a se disloca, la ordinul NATO, într-o zonă de operații desemnată de Comandantul Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) pentru a executa operații militare combinate și întrunite:
•ca și comandament al Corpului,
•ca și comandament al Componentei de Comandă Terestră,
•ca și comandament întrunit al structurii de forțe (NATO Force Structure Joint HQ) pentru a comanda operațiuni terestre de mică anvergură (Small Joint Operation),
•și ca și un comandament capabil să sprijine comandamentul întrunit al structurilor de comandă NATO (NCS Joint HQ) în comanda operațiilor de mare anvergură (Major Joint Operations), sau pentru a întări operațiile deja în desfășurare.

Toate misiunile au ca obiectiv sprijinul Operațiile de Management al Crizelor sau pentru a susține operațiile existente.
După introduceri, NRDC-TUR COS a participat la un briefing de informare din partea personalului NFIU privind misiunea și nivelul actual al comandamentului. Cu această ocazie au fost evidențiate obiective comune ale structurilor NATO asupra cărora noi, ca și comandament, putem avea un impact pozitiv.

Întrucât facem parte din marea familie NATO și mereu putem învăța de la ceilalți, generalul de brigadă ÖZDEMİR a menționat trei calități importante ale unui comandament: cunoștințe și motivație, o personalitate pozitivă și abilități de comunicare.

La final, discuția s-a concentrat pe probleme legate de cooperare, flexibilitate, exercițiile NATO, lecțiile învățate, educație și instrucție, activități planificate, toate contribuind la modul în care NRDC-TUR poate „găsi o cale de a se conecta cu NFIU”, astfel crescând forța Alianței pe flancul sud-estic.