Cooperare între aliatii NATO- Divizia 1 Canada si NFIU Romania

Data publicării: 
10/07/2016

Luni, 03 octombrie 2016, NFIU ROU a primit vizita domnului general maior Omer LAVOIE, comandantul Comandamentului Diviziei 1 canadiene (1st CAN DIV HQ), unitate integral dislocabilă, pregătită să conducă operațiuni militare, având la dispoziție toate categoriile de forțe armate ale Canadei.
Comandamentul canadian este punctul decizional în ceea ce privește punerea în aplicare a ordinelor emise de Comandamentul Operațiilor Întrunite (Canadian Joint Operations Command) și poate conduce operațiuni de-a lungul întregului spectru de conflict pentru a îndeplini obiectivele naționale specifice:
• operațiuni umanitare pe teritoriul național, cât și în străinătate;
• operațiuni de evacuare non-combatanți, evacuarea în siguranță a cetățenilor canadieni aflați în străinătate;
• prima rotație de personal pentru operațiunile militare viitoare cu spectru complet;
• furnizarea unui element național de comandă responsabil pentru susținerea strategică a activelor și a personalului militar canadian.
Membrii delegatiei s-au arătat interesați de conceptul promovat de structurile NATO înființate pe teritoriul Romaniei, participând la o întâlnire cu personalul comandamentului NFIU ROU. Vizita de documentare a oferit prilejul de a se informa asupra a ceea ce aduce nou NATO în efortul comun al aliaților din regiune pentru a susține garanția apărării colective și a descurajării oricărui potențial adversar pe tot flancul sud–estic al Alianței. Interesul acordat are la bază strategia de apărare a Canadei (Canada First Defence Strategy), care stipulează contribuția clară a forțelor armate la pacea și securitatea internațională.
Concluzia întâlnirii este că NATO, prin structura de forțe și angajamentele luate, demonstrează coeziune, viziune, adaptabilitate și continuitate, atunci când în joc se află climatul regional de securitate. La sfârșitul vizitei, comandantul 1st CAN DIV HQ a semnat în cartea de onoare a NFIU.